söndag 2 januari 2011

ROBIN RAPPORTERAR: Blue Mountains


Dagen innan nyårsafton passade vi på att göra en riktig turistgrej som jag velat göra ett tag. Vi vaknade aptidigt och åkte till Blue Mountains - en helt magisk nationalpark.

Istället för att ta en guidad tur som kostar omkring $80-90 så tog vi tåget dit istället. En ToR-biljett kostade ungefär $15 (adult), och tåget gick en gång i timmen från Sydney Central.

Tåget dit, till Katoomba (som är orten som ligger nära de klassiska vyerna i Blue Mountains), tog strax över två timmar. Kändes dock som att det gick ganska snabbt så det var inga större problem.

Väl framme i Katoomba kände vi oss lätt vilse innan vi hittade en karta. Var dock inte särskilt svårt att hitta till bergen därifrån - ungefär en 20-25 minuters promenad på en rak sträcka. Gällde bara att veta vilket håll det var åt. :-)

Vi började i Scenic World och åkte världens mest stupande railway (som kallas Scenic Railway). Då åker man alltså på ett litet tåg på en jättebrant tågräls, genom en regnskog, typ. Och det var ju ganska häftigt. Därefter gick vi igenom regnskogen på en boardwalk, och gick och gick och gick. Och när vi skulle upp igen så skulle vi åka linbana dit. Och vilken jävla kö det var till linbanan. Snackade lite med en av de som jobbade där och han sade att detta hade varit den mest befolkade dagen under 2010. Hoppas verkligen det - annars måste varje dag för dom vara ett helvete.

Linbanan var i alla fall ganska häftig då den gungade lite lätt och åkte högt, högt upp över dalen fylld av regnskog. Railway och linbanan kostade tillsammans $21.


Därefter var vi sjukt hungriga så vi gick till ett litet kafé där alla var sjukt långsamma. Men oj så värt det var - för den hamburgare jag tog där var den näst godaste jag har ätit någonsin. Vilken som är godast? Five Guys i New York. Det kan Fersen intyga.






Anyhow, efter det så gick vi en väg full av utsiktsplatser där man kunde njuta av utsikten över dalen, där alla träd nästan fick en blå skepnad från väderleksförhållandet (som för övrigt var skitbra). Vi gick förbi ett fint vattenfall och, ah... Allting var fantastiskt. Tror aldrig jag sett så fina vyer någonsin i mitt liv, faktiskt. Kan inte komma på några just nu i alla fall.



Vi avslutade trippen med vyn över Three Sisters, och så tog vi tåget hem igen för att käka på McDonalds och vila upp oss inför nyårsafton.

Ett tips till nån som funderar på att åka dit är att åka dit själv. Ta inte en guide. Du kan gå samma väg som alla guider gör, och du sparar mycket, mycket pengar på att inte ta en guide. Och stig upp riktigt, riktigt tidigt. Ni kommer vilja vara där många, många timmar medan solen är uppe.

Robin

Inga kommentarer: